Γιατί οι πυράντοχες πόρτες είναι η No 1 προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς

Γιατί οι πυράντοχες πόρτες είναι η No 1 προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς

Η φωτιά είναι από τα ποιο επικίνδυνα φαινόμενα και γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο και θανάσιμο όταν συμβαίνει σε έναν κλειστό χώρο όπως είναι ένα κτίριο γραφείων, ένας κινηματογράφος, μία επιχείρηση ή ακόμη κι ένα εμπορικό κέντρο. Σε αυτή τη περίπτωση οι διάδρομοι και γενικά η διάταξη του χώρου στην ουσία κατευθύνουν την φωτιά και τον επίσης θανάσιμο καπνό της δημιουργώντας παγίδες θανάτου για τους, συχνά πανικόβλητους, ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Γι’ αυτό το λόγο η πυρασφάλεια αυτών των χώρων θεωρείται εξαιρετικά σημαντική και ρυθμίζεται με νόμους.

Μπορεί ακούγοντας τον όρο πυρασφάλεια το μυαλό μας να πηγαίνει στα συστήματα πυρόσβεσης, αλλά αν και αυτά βοηθάνε, σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετά από μόνα τους. Οι πυράντοχες πόρτες είναι ίσως το πιο σημαντικό μέσο πυρασφάλειας και γι’ αυτό η παρουσία τους είναι υποχρεωτική διά νόμου στα περισσότερα κτίρια, ακόμη και στις πολυκατοικίες.

Οι πυρίμαχες πόρτες είναι παντού αλλά είναι πολύ πιθανό να μην τις έχετε προσέξει. Ας δούμε τι είναι που τις κάνει τόσο απαραίτητες για την προστασία μας από τις φωτιές και γιατί από εδώ και πέρα θα πρέπει να ξέρετε που βρίσκονται και γενικά να τις προσέχετε.

Τι είναι οι πυράντοχες πόρτες;

Όπως μπορείτε να καταλάβετε και από το όνομα τους, οι πυράντοχες πόρτες είναι ειδικές πόρτες οι οποίες κατασκευάζονται με γνώμονα και στόχο την πολύ μεγάλη αντοχή απέναντι στη δύναμη της φωτιάς. Κατασκευάζονται από υλικά που είναι γνωστά για την μεγάλη αντοχή τους στις υψηλές θερμοκρασίες και τις φλόγες και τοποθετούνται σε καίρια σημεία του κτιρίου μετά από σχετική μελέτη και σχεδιασμό. Ανάλογα με τα υλικά για την κατασκευή τους παίρνουν και μία πιστοποίηση για το πόσο χρόνο μπορούν να αντέξουν στις φλόγες, ο χρόνος αυτός μπορεί να είναι από κάποια λεπτά μέχρι λίγες ώρες και είναι πολύ πολύτιμος για τους ανθρώπους που θα βρεθούν σε μία πυρκαγιά.

Καθυστερώντας τις φλόγες

Ο πρώτος τρόπος με τον οποίο προστατεύουν οι πυράντοχες πόρτες τους ανθρώπους είναι το γεγονός ότι καθυστερούν την εξάπλωση της πυρκαγιάς ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν κάποιους ασφαλείας χώρους. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί  το καλύτερο «όπλο» στην αντιμετώπιση της φωτιάς είναι η πυροσβεστική, αλλά χρειάζεται κάποιο χρόνο για να έρθει και να επέμβει. Οι πυράντοχες πόρτες στην ουσία αγοράζουν κάποιο χρόνο – τόσο όσο είναι ο χρόνος για τον οποίο έχουν πιστοποιηθεί – για την άφιξη της πυροσβεστικής και την διάσωση των εγκλωβισμένων. Κάθε λεπτό ή ακόμη και δευτερόλεπτο που η φωτιά μένει μακριά από κάποιον που βρίσκεται σε έναν κλειστό και φλεγόμενο χώρο είναι παραπάνω από πολύτιμο και μπορεί κυριολεκτικά να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Προστασία από τον καπνό

Ακούγοντας για μία φωτιά είναι λογικό να σκέφτεται κανείς ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι καυτές φλόγες, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Ο καπνός από μία φωτιά μπορεί να αποδειχθεί εξίσου μεγάλος ή ακόμη και μεγαλύτερος κίνδυνος από την ίδια τη φωτιά, ειδικά αν μιλάμε για καπνούς που προέρχονται από τη καύση πλαστικών ή χημικών ουσιών, οπότε και μιλάμε για τοξικούς καπνούς Σε κάθε περίπτωση, είναι γνωστό ότι ο καπνός μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Αυτό που μπορεί να μην ξέρετε, είναι το γεγονός ότι αν παγιδευτεί κάποιος σε ένα φλεγόμενο κτίριο, είναι πιο πιθανό να πεθάνει από την εισπνοή καπνού απ’ ότι είναι να πεθάνει από τις φλόγες.  Οι πυράντοχες πόρτες κλείνουν ερμητικά και περιορίζουν το πέρασμα του καπνού. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι προστατεύουν τόσο από την φωτιά όσο και από τον καπνό, κάτι που τις κάνει δύο φορές πολύτιμες.

Όπως βλέπετε, οι πυράντοχες πόρτες μπορούν κυριολεκτικά να σας σώσουν τη ζωή. Αν και η χρήση τους είναι υποχρεωτική μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, η παρουσία τους ακόμη και σε ένα σπίτι μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Μιλήστε με έναν ειδικό για να μελετήσει τον χώρο σας και να σας πει αν χρειάζεται πυρίμαχες πόρτες, πόσες και που.