Πως να ασφαλίσω την οικία μου χειμώνα – καλοκαίρι χωρίς να φοβάμαι για ληστεία;

Πως να ασφαλίσω την οικία μου χειμώνα - καλοκαίρι χωρίς να φοβάμαι για ληστεία;

Η ληστεία ή διάρρηξη στο σπίτι μας είναι ένας από τους χειρότερους φόβους μας. Είναι γνωστό ότι το να βλέπεις το σπίτι σου παραβιασμένο είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορεί να συμβεί σε κάποιον, ακόμη και αν οι κλέφτες τελικά δεν έχουν κλέψει τίποτα και μόνο η σκέψη ότι κάποιος παραβίασε το άσυλο μας είναι ανατριχιαστική. Επιπλέον, τα πράγματα πλέον έχουν γίνει πολύ επικίνδυνα αφού υπάρχουν κλέφτες που δεν υπολογίζουν τίποτα και μπορούν να μπουν σε ένα σπίτι ακόμη και αν γνωρίζουν ότι οι κάτοικοι του είναι μέσα και δεν είναι σπάνιο να υπάρξουν και πράξεις βίας ή ακόμη και βασανιστήρια εναντίον τους.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι ληστείες λαμβάνουν χώρα κυρίως ή μόνο το καλοκαίρι ή ότι αρκεί ένας συναγερμός για να κοιμάται κανείς ήσυχος τα βράδια. Μην κάνετε αυτά τα σφάλματα. Οι κλέφτες χτυπάνε χειμώνα και καλοκαίρι. Δεν είναι εποχικοί και δεν έχουν ωράρια. Δείτε λοιπόν πως θα ασφαλίσετε το σπίτι σας για να είστε σίγουροι χειμώνα και καλοκαίρι.

Κάγκελα ασφαλείας

Θα ξεκινήσουμε από το πρώτο και σημαντικότερο μέτρο ασφαλείας, τα κάγκελα ασφαλείας είτε αυτά είναι σταθερού τύπου είτε πτυσσόμενα. Τα κάγκελα δημιουργούν ένα φυσικό εμπόδιο ανάμεσα στον κλέφτη και τις πιο ευαίσθητες διόδους του σπιτιού σας: τις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα που αρκεί μία πέτρα για να σταματήσουν να αποτελούν εμπόδιο. Αν ο κλέφτης θέλει να μπει στο σπίτι σας, ακόμη και αν καταφέρει να σπάσει τη τζαμαρία σε κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, θα πρέπει μετά να αφαιρέσει κάπως τα κάγκελα και αυτό απαιτεί ειδικές γνώσεις κι εργαλεία που οι περισσότεροι δεν διαθέτουν. Με άλλα λόγια, τα πτυσσόμενα κάγκελα για πόρτες και παράθυρα είναι ίσως το πιο αποτελεσματικό μέτρο ασφαλείας – σε συνδυασμό με το επόμενο – και καλό είναι να υπάρχουν σε κάθε σπίτι, ειδικά αν είναι σε περιοχή με πολλά κρούσματα διαρρήξεων.

Θωρακισμένες πόρτες ασφαλείας

Μπορεί τα παράθυρα και οι μπαλκονόπορτες να είναι ευαίσθητες δίοδοι, αλλά δεν είναι οι μόνες στο σπίτι σας. Εννοείται ότι και η κύρια είσοδος θα πρέπει να προστατεύεται σωστά και αυτό μπορεί να γίνει με μία καλή θωρακισμένη πόρτα εξοπλισμένη με μία πολύ καλή κλειδαριά ασφαλείας. Όσο πιο θωρακισμένη και γερή η πόρτα, τόσο το καλύτερο. Θα πρέπει όμως να επενδύσετε και αρκετά σε μία καλή κλειδαριά. Οι κλειδαριές με τις οποίες έρχονται από το εργοστάσιο οι θωρακισμένες πόρτες θεωρούνται ευάλωτες καθώς οι κλέφτες έχουν πρόσβαση σε πασπαρτού από συγκεκριμένες μάρκες με αποτέλεσμα σε πολλές ληστείες σε οικίες και διαμερίσματα να μπαίνουν σαν κύριοι ξεκλειδώνοντας την πόρτα. Όσο πιο σύνθετο και πολύπλοκο είναι το σύστημα της κλειδαριάς και των κλειδιών της, τόσο το καλύτερο. Σε αυτό το θέμα καλό θα ήταν να εμπιστευθείτε έναν ειδικό κλειδαρά.

Καλός συναγερμός

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν ξεκινήσουμε: ένας συναγερμός, όσο καλός και να είναι, δεν αρκεί από μόνος του. Ο συναγερμός το μόνο που κάνει είναι να αποθαρρύνει τους κλέφτες και να συντομεύει την «επίσκεψη» τους αν τελικά αποφασίσουν να παραβιάσουν τον χώρο ή δεν δουν τον συναγερμό. Πολλές φορές όμως αρκούν λίγα λεπτά για να γίνει μεγάλη ζημιά σε ένα σπίτι, οπότε ο συναγερμός από μόνος του δεν αρκεί.

Ο συνδυασμός του συναγερμού μαζί με κάγκελα και μία καλή πόρτα ασφαλείας με γερή κλειδαριά, δείχνει στους κλέφτες ότι ο χώρος φυλάσσεται σοβαρά, οπότε οι περισσότεροι ούτε καν θα προσπαθήσουν να μπουν. Αν προσπαθήσουν να μπουν, ο συναγερμός – αν είναι σωστά τοποθετημένος και ρυθμισμένος – θα χτυπήσει πριν μπορέσουν να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο και θα τους διώξει.

Καλές σχέσεις με τους γείτονες

Τέλος, είναι καλό να έχετε καλές σχέσεις με τους γείτονες και να συμφωνήσετε να ρίχνει ο ένας μια ματιά στο σπίτι του άλλου είτε λείπετε είτε όχι. Δεν είναι λίγες οι φορές που κάποιος γείτονας μπορεί να είδε έναν ύποπτο ή κλέφτη και να μην ήξερε αν είναι κάποιος κακοποιός ή άλλος γείτονας. Δυστυχώς οι κλέφτες δεν κυκλοφορούν με μάσκες και κουκούλες όπως στις ταινίες, ούτε έχουν καμία ταμπέλα που να λέει «είμαι κλέφτης». Καλό είναι λοιπόν να γνωρίζεστε μεταξύ σας όλοι οι γείτονες ή οι ένοικοι της πολυκατοικίας.