Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός ενός γκαράζ αυτοκινήτου

Ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός ενός γκαράζ αυτοκινήτου

Το γκαράζ στις μέρες μας είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χαρακτηριστικά ενός σπιτιού. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το γεγονός ότι από τη μια προσφέρει μία μόνιμη και σταθερή θέση στάθμευσης – κάτι πολύτιμο όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην επαρχία, πλέον – και από την άλλη το ότι προσφέρει ασφάλεια στο αυτοκίνητο μας τόσο από τους κλέφτες όσο και από τα στοιχεία της φύσης. Με άλλα λόγια, ένα αυτοκίνητο που είναι μέσα σε ένα γκαράζ, είναι πιο ασφαλές από ένα που δεν είναι.

Όσοι λοιπόν χτίζουν ένα καινούργιο σπίτι ή αποκτούν ένα με γκαράζ, είναι λογικό να σκέφτονται ποια χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό για να προσφέρει το μέγιστο δυνατό όφελος τόσο στο αυτοκίνητο όσο και στον χώρο γενικότερα. Ένα γκαράζ δεν είναι ανάγκη να είναι μόνο ένα «καταφύγιο» για το αυτοκίνητο, αλλά μπορεί άνετα τα λειτουργεί παράλληλα και σαν ένας χώρο αποθήκευσης ή σαν ένας χώρος για τα αγαπημένα χόμπι των ιδιοκτητών. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο βασικός εξοπλισμός ενός γκαράζ.

Γκαραζόπορτα:

Με απλά λόγια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα γκαράζ χωρίς γκαραζόπορτα είναι ξέφραγο αμπέλι ή απλά ότι δεν είναι καθόλου αποτελεσματικό όσον αφορά την ασφάλεια που προσφέρει στο αυτοκίνητο. Η γκαραζόπορτα είναι στην ουσία ένα φυσικό εμπόδιο που κρατά τους κλέφτες μακριά από το γκαράζ και το αυτοκίνητο σας. Επιπλέον, κρατά μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα ενώ προσφέρει και μόνωση και προστασία τόσο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες όσο και από την ηχορύπανση. Οι ειδικές επιχειρήσεις του κλάδου θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε γκαραζόπορτες σύμφωνα με τις ανάγκες σας για να έχετε λύσεις που θα είναι πρακτικές και απόλυτα ωφέλιμες.

Αυτοματισμός γκαραζόπορτας:

Αν και δεν είναι ΑΠΟΛΥΤΗ ανάγκη να είναι αυτόματη μία γκαραζόπορτα, οι αυτόματες είναι πιο ασφαλείς αλλά και πιο εύχρηστες από τις χειροκίνητες αφού δεν απαιτούν από τον χρήστη να βγει από το αυτοκίνητο του για να τις ανοίξει και να τις κλείσει, οπότε και δεν υπάρχει περίπτωση να εκτεθεί στα στοιχεία της φύσης ή σε άλλους κινδύνους. Ο τηλεχειρισμός είναι ο πιο συνήθης αλλά και ο πιο εύκολος τρόπος χειρισμού των αυτόματων γκαραζόπορτων και είναι και η λύση που θα βρείτε σε περισσότερα γκαράζ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μία χειροκίνητη γκαραζόπορτα μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε αυτόματη από ένα ειδικό συνεργείο.

Συστήματα πυροπροστασίας:

Γενικά, καλό είναι στο σπίτι μας να υπάρχουν συστήματα ανίχνευσης καπνού ή και πυρανίχνευσης, αλλά αν υπάρχει ένας χώρος που αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, αυτός είναι το γκαράζ. Ο λόγος που το λέμε αυτό είναι το γεγονός ότι το αυτοκίνητο είναι γεμάτο εύφλεκτα καύσιμα, οπότε ακόμη κι ένα μικρό ατύχημα αν δεν αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μπορεί να έχει πολύ μεγάλες συνέπειες τόσο για το αυτοκίνητο και ό,τι άλλο υπάρχει μέσα στο γκαράζ, όσο και για το σπίτι ή τον χώρο γενικότερα. Μαζί με τον ανιχνευτή καπνού λοιπόν, καλό θα ήταν να έχετε κοντά στο γκαράζ και πυροσβεστήρες, τουλάχιστον. Η καλύτερη, αλλά και αρκετά ακριβή λύση, είναι ένα ειδικό σύστημα πυρόσβεσης, είτε αυτόματο είτε χειροκίνητο.

Συναγερμός:

Ο συναγερμός είναι ένα πολύ καλό μέτρο ασφαλείας για όλα τα σπίτια, αλλά είναι ακόμη πιο απαραίτητος για σπίτια που έχουν γκαράζ. Ο συναγερμός θα σας ειδοποιήσει αμέσως αν κάποιος προσπαθήσει να ανοίξει το γκαράζ σας για να κλέψει το αυτοκίνητο σας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φυλάτε εκεί. Εννοείται ότι ο συναγερμός είναι ακόμη πιο απαραίτητος αν το γκαράζ σας συνδέεται με κάποιον τρόπο άμεσα με το σπίτι σας – με μία πόρτα για παράδειγμα – καθώς ο κλέφτης μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο γκαράζ και από εκεί να μπει και στο σπίτι σας, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μπορεί λοιπόν το αυτοκίνητο σας να έχει από μόνο του συναγερμό και άλλα αντικλεπτικά συστήματα,  αλλά καλό είναι να θωρακίζεται πλήρως και ο χώρος στον οποίο φυλάσσεται.