Ανακαίνιση σπιτιού με χαμηλό budget

Οικονομική ανακαίνιση σπιτιού στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης

«Δεν δύναμαι να ξοδέψω τόσα πολλά για την ανακαίνιση». Μήπως έχετε σκεφτεί και εσείς κάτι παρόμοιο και αναβάλλετε να κάνετε αλλαγές στο χώρο σας; Δυστυχώς, λανθασμένα πολλοί πιστεύουν πως θα χρειαστούν να δώσουν μία περιουσία για να ανακαινίσουν ένα-δύο δωμάτια ή και ολόκληρο το σπίτι τους. Όμως, στην πραγματικότητα ένα τέτοιο εγχείρημα μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και με χαμηλό budget. Με ποιο τρόπο; Αυτό θα το ανακαλύψετε, αν απλά διαβάσετε τις επόμενες γραμμές του κειμένου.

Γιατί χρειάζεται ένας χώρος ανακαίνιση;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο θα θελήσει να προβεί σε ανακαίνιση του χώρου του. Ορισμένοι άνθρωποι την πραγματοποιούν, προκειμένου να πουλήσουν το σπίτι που διαθέτουν ή για να το ενοικιάσουν. Οι πρόσφατες αλλαγές σε ένα διαμέρισμα μπορούν να αυξήσουν περισσότερο την τιμή πώλησης ή ενοικίασης του.

Άλλες φορές είναι απαραίτητο να αντικατασταθεί οτιδήποτε έχει φθαρεί μέσα στη οικία με την πάροδο του χρόνου, όπως τα παλιά πατώματα, τα κουφώματα, τα υδραυλικά συστήματα, μία φθαρμένη ταπετσαρία, σπασμένα έπιπλα ή τα χρώματα στους τοίχους.

Ακόμη, η ανανέωση του σπιτιού με μικρές ή μεγάλες αλλαγές βοηθά καταλυτικά στην καλυτέρευση της διάθεσης των ανθρώπων που μένουν μέσα σε αυτό. Αρκετές έρευνες αποδεικνύουν πως οι σωστοί συνδυασμοί χρωμάτων και η αλλαγή διακόσμησης του χώρου μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχολογία των ατόμων που μένουν σε αυτό.

Τι ανακαίνιση θέλετε να κάνετε;

Για να προβείτε σε μία οικονομική ανακαίνιση, το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκεφτείτε τι ακριβώς χρειάζεται να γίνει μέσα στο σπίτι. Συνήθως, ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου, η ανακαίνιση κατηγοριοποιείται σε:

  • Μικρή: Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ανανεωθεί η οικία σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να βάψετε με διαφορετικό χρώμα τους τοίχους, να το διακοσμήσετε με νέα διακοσμητικά και να αλλάξετε την θέση των επίπλων.
  • Μεσαία: Αν επιλέξετε αυτό το είδος ανακαίνισης, εκτός από την αλλαγή της διακόσμησης και το βάψιμο, θα προβείτε και σε αντικατάσταση παλαιών κατασκευών. Δηλαδή, ίσως επιθυμείτε να προμηθευτείτε νέα είδη υγιεινής ή να αλλάξετε τα κουφώματα για να είναι πιο ζεστό το σπίτι τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ίσως πάλι, θέλετε να προσθέσετε μία γυψοσανίδα προκειμένου να χωρίσετε στα δύο ένα μεγάλο δωμάτιο του σπιτιού.
  • Ολική: Η ολική ανακαίνιση ενός διαμερίσματος, πιθανότατα χρειαστεί μεγαλύτερο budget. Σε αυτή, οι αλλαγές του χώρου είναι μεγαλύτερες και ολοκληρωτικές. Περιλαμβάνει αλλαγές στα πατώματα, στο γκρέμισμα τοίχων, σε υδραυλικές εγκαταστάσεις κλπ. Συνήθως, είναι ιδανική, για να αναπαλαιωθεί μία οικία.

Αποφασίστε το ποσό που θα διαθέσετε και τι θα ανακαινίσετε

Επόμενο βήμα για την ανακαίνιση του διαμερίσματος είναι να ορίσετε το budget που θα χρησιμοποιήσετε για αυτό το σκοπό. Θα νιώσετε περισσότερο ασφαλείς και θα απολαύσετε την περίοδο των αλλαγών χωρίς να αγχώνεστε ιδιαίτερα για το κόστος. Στην συνέχεια, αποφασίστε και επιλέξτε τα δωμάτια που θα ανακαινίσετε.

Μία έξυπνη επιλογή είναι να αλλαχθούν οι χώροι όπου περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιείτε το δωμάτιο των επισκεπτών μόνο μία φορά το χρόνο, όταν έρχονται οι συγγενείς σας από το εξωτερικό, ενώ στο καθιστικό συγκεντρώνεται κάθε βράδυ η οικογένειά σας, αλλάξτε το δεύτερο δωμάτιο.

Διαχειριστείτε σωστά το budget σας

Είναι αναγκαίο ακόμη, να σκεφτείτε προσεκτικά για το πώς θα ξοδέψετε τα χρήματα σας, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν σπατάλες σε λανθασμένες κινήσεις. Για παράδειγμα, αν επιλέξετε να αγοράσετε νέα είδη υγιεινής για το μπάνιο και νέες ηλεκτρικές συσκευές για την κουζίνα, επιλέξτε πιο φθηνά αντικείμενα στα υπόλοιπα δωμάτια. Μία καλή λύση είναι να αγοράσετε μεταχειρισμένα έπιπλα.

Ή προτιμήστε να δώσετε περισσότερα χρήματα σε ένα νέο πάτωμα παρά σε μία βιβλιοθήκη. Το καινούριο πάτωμα μπορεί να αυξήσει την θερμοκρασία του χώρου και να διαρκέσει πολύ περισσότερα χρόνια από ό,τι μία βιβλιοθήκη. Αυτή, αν αλλάξετε γνώμη μετά από ένα χρονικό διάστημα, μπορείτε να την πουλήσετε και να αγοράσετε εύκολα μία νέα.

Με έξυπνες επιλογές θα καταφέρετε να μη ξοδέψετε περισσότερα χρήματα από ό,τι επιθυμείτε.

Επίσης, μη ξεχάσετε να ερευνήσετε τις προσφορές και τις τιμές των υλικών στο εμπόριο, προτού ανακαινίσετε το διαμέρισμά σας. Έτσι, θα έχετε μία γενική εικόνα πώλησης των προϊόντων σε διάφορα καταστήματα.

Tips επιλογής τεχνιτών

Ένας τεχνίτης είναι υπεύθυνος για την θετική ή την αρνητική εξέλιξη της πορείας μιας ανακαίνισης. Γι΄ αυτό το λόγο, η επιλογή των σωστών ατόμων που θα σας βοηθήσουν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εάν επιθυμείτε μερική ή ολική ανακαίνιση, προτιμήστε μία οργανωμένη εταιρεία παρά τεχνίτες που εργάζονται μεμονωμένα.

Τα δύο αυτά είδη ανακαίνισης απαιτούν πολλές εργασίες ταυτόχρονα από πολλά συνεργεία και μία οργανωμένη εταιρεία διαθέτει όλους τους απαραίτητους τεχνίτες και τα εργαλεία για να επιτευχθούν γρήγορα και σωστά. Αντίθετα, οι μεμονωμένοι τεχνίτες, θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο εργασίας και θα αυξηθεί το δικό σας budget για την ανακαίνιση.

Ζητήστε προσφορές και επικοινωνήστε με πολλές εταιρείες, χωρίς να βιαστείτε με την επιλογή των επαγγελματιών. Μη βασιστείτε μόνο σε όσα σας πουν, αλλά ελέγξτε και την εικόνα που έχουν διαδικτυακά. Μία καλή εταιρεία ανακαίνισης, είναι απαραίτητο να έχει επαγγελματική ιστοσελίδα με παλαιότερες δουλειές που έχει ολοκληρώσει επιτυχώς αλλά και με αξιολογήσεις προηγούμενων πελατών. Διαβάστε τα όλα προσεκτικά γιατί θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε σωστά.

Ανακεφαλαιώνοντας, με προσεκτικές κινήσεις και μικρό budget είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία ανακαίνιση. Ακολουθήστε τα παραπάνω βήματα και σύντομα θα χαρείτε το νέο και ανανεωμένο σας χώρο.