Ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία

Ενεργητικό και παθητικό κάπνισμα ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία

Το κάπνισμα είναι μία πολύ κακή συνήθεια. Όταν το κάπνισμα άρχισε να γίνεται δημοφιλές, οι αρνητικές επιπτώσεις του στην υγεία τόσο των ίδιων των καπνιστών όσο και τρων ατόμων που βρίσκονται απλά κοντά τους όταν καπνίζουν δεν ήταν γνωστές, τα πράγματα όμως έχουν αλλάξει και τώρα ξέρουμε τους πραγματικούς και πολύ μεγάλους κινδύνους που μπορεί να επιφέρει το κάπνισμα τόσο στους ενεργητικούς όσο και στους παθητικούς καπνιστές. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που σχεδόν όλες οι χώρες στον κόσμο πλέον παίρνουν μέτρα κατά του καπνίσματος τα κυριότερα από τα οποία είναι οι προειδοποιήσεις στα πακέτα οι οποίες συνοδεύονται και από φρικιαστικές φωτογραφίες, η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους σχεδόν τους κλειστούς δημόσιους χώρους και οι «τιμωρητικοί» φόροι στα προϊόντα καπνού.

Υπάρχουν όμως ακόμη άνθρωποι, ιδιαίτερα νέοι, οι οποίοι τα θεωρούν όλα αυτά υπερβολές και δεν είναι μάλιστα και λίγοι αυτοί που μιλούν για μία άτυπη δικτατορία των μη-καπνιστών. Ας δούμε λοιπόν λίγο αναλυτικά τις συνέπειες τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος στην υγεία και το σώμα μας γενικότερα.

Συνέπειες ενεργητικού καπνίσματος

1: Διάφορες μορφές Καρκίνου:

Ξεκινάμε από την πιο γνωστή αλλά και την πιο σημαντική. Είναι πλέον ξεκάθαρα και πολλαπλά επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το ενεργητικό κάπνισμα αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο να παρουσιάσει ο καπνιστής κάποια μορφή επιθετικού και θανάσιμου καρκίνου με κύριο αυτόν του πνεύμονα. Ναι, ο καπνός δεν είναι η μόνη καρκινογόνα ουσία που βάζουμε στο σώμα μας, αλλά είναι από τις πιο επικίνδυνες, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι εισπνέεται.

2: Καρδιακές νόσοι:

Το ενεργητικό κάπνισμα συνδέεται άμεσα και με καρδιακές νόσους καθώς τα ποσοστά των καπνιστών που παθαίνουν εμφράγματα ή χρειάζονται bypass ή μπαλονάκι είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των μη-καπνιστών. Τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν κατακόρυφα αν συνυπολογίσουμε και άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η καθιστική ζωή και η παχυσαρκία.

3: Μείωση αντοχής:

Το κάπνισμα, ακόμη και αν είναι σχετικά ελαφρύ, επιβαρύνει τους πνεύμονες με αποτέλεσμα ο καπνιστής να μην μπορεί να ανασαίνει σωστά. Μαζί με τους πνεύμονες επιβαρύνεται και η λειτουργία της καρδιάς με αποτέλεσμα ο οργανισμός να μην δουλεύει στο 100%. Οι καπνιστές βλέπουν άμεσα την αντοχή τους να μειώνεται και να κουράζονται πολύ πιο εύκολα απ’ ότι όταν δεν κάπνιζαν. Στους άνδρες το κάπνισμα μπορεί να επιφέρει ακόμη και προβλήματα στο σεξ όπως στυτική δυσλειτουργία.

4: Εθισμός:

Το τσιγάρο περιέχει Νικοτίνη η οποία – σε αντίθεση με ότι μπορεί να πιστεύετε – δεν είναι μία τοξική ουσία, τη συναντάμε άλλωστε και στις τομάτες και τις μελιτζάνες, αλλά η κατανάλωση της προσφέρει ένα ευχάριστο συναίσθημα. Με την εισπνοή Νικοτίνης μέσω του καπνίσματος, το θετικό αυτό συναίσθημα δημιουργείται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο καπνιστής να επιθυμεί άμεσα την επόμενη «δόση» Νικοτίνης του, δηλαδή το επόμενο τσιγάρο. Με άλλα λόγια, η Νικοτίνη είναι η ουσία που κάνει το τσιγάρο τόσο εθιστικό και δύσκολο να κοπεί.

5: Προβλήματα στα έμβρυα:

Οι έγκυες γυναίκες απαγορεύεται να καπνίζουν καθώς το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο.

Συνέπειες παθητικού καπνίσματος

1: Αναπνευστικά προβλήματα:

Αν κάποιος που δεν καπνίζει βρίσκεται σε ένα δωμάτιο με έναν καπνιστή, είναι πολύ πιθανό να αισθάνεται δυσφορία και να αρχίσει να βήχει. Ο καπνός του τσιγάρου προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια στους μη-καπνιστές αλλά ακόμη και σε πρώην καπνιστές ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κρίσεις άσθματος σε άτομα που έχουν αυτό το πρόβλημα. Αξίζει να σημειωθεί πως μια έρευνα σοκ έχει δείξει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα του αναπνευστικού μεγαλώνοντας.

2: Μιμητισμός:

Δυστυχώς οι πιο συχνοί παθητικοί καπνιστές είναι τα παιδιά των οικογενειών στις οποίες ένας ή και οι δύο γονείς καπνίζουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θεωρούν το κάπνισμα σαν μία πολύ φυσιολογική συνήθεια και να το ξεκινήσουν και τα ίδια από πολύ νωρίς μάλιστα. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε συντριπτική πλειοψηφία οι νέοι καπνιστές προέρχονται από οικογένειες καπνιστών.